Digital Fobi? Få hjælp til IT

Note: Denne artikel er oprindelig bragt på mitseniorliv.dk i samarbejde med magasinet Senior Liv.

Den teknologiske udvikling og voksende digitalisering kan virke udfordrende og svær at følge med i, men der er mange fordele ved at kunne forstå og benytte sig af teknologi og IT-systemer. Er du ikke helt IT-kyndig, findes der masser af muligheder for at få hjælp. Smartphones, computere og tablets er smart og funktionelt udstyr, der kan bruges til meget mere end at spille 7-kabale og sende e-mails. Men det kan sommetider være kompliceret at komme i gang med at lære alle de nye funktioner og muligheder at kende.

Få hjælp på IT-kurser

Skriver du med to pegefingre på computertasteturet, eller mestrer du 10-fingersystemet? Det vigtigste er ikke nødvendigvis, hvor hurtigt du kan betjene mediet,men at du ved, hvordan du bruger det. Her findes der et væld af forskellige ITkurser, hvor du kan lære alt fra at søge på Google til at tjekke din netbank, få styr på e-Boks og meget mere. På ekurser.nu kan du finde flere forskellige kurser, der guider dig i det digitale liv.

IT-support til undsætning

Selv hvis du er helt med på, hvordan du bruger din smartphone, computer eller tablet, kan hele glæden og værdien forsvinde, hvis din internetforbindelse forsvinder eller forringes. Oplever du problemer med din internetforbindelse, kan du med fordel kontakte din internetudbyder. Det kan også være, at du har mistet eller glemt din adgangskode til din computer – eller måske oplever du, at din printer ikke vil printe de fly- eller koncertbilletter, du står og skal bruge. Uanset hvad du oplever, kan du tage kontakt en IT-support eller -service, der som regel kan hjælpe med både store og små problemer.

Nyt liv til computeren

For mange er den første tanke, at en computer skal udskiftes, hvis den er gået i stykker, ikke vil tænde eller arbejder langsomt. Men her er der også hjælp at hente hos en IT-support eller -service, der både kan hjælpe med at reparere, skaffe nye dele til computeren og opgradere harddisken, så computerens hastighed kan optimeres. Du kan eksempelvis give din computer en gevaldig opgradering, hvis du får en SSD-harddisk i stedet for en HDD-harddisk. SSD-harddisken kan både installeres i din bærbare eller stationære computer, og den kan gøre en verden til forskel i både hastighed og opstartstid på din computer. På den måde slipper du for den irriterende ventetid, mens der indlæses programmer på computerens skrivebord.

Hold kontakten

Vil du gerne blive bedre til at bruge sociale medier, findes der flere forskellige, online platforme, hvor du kan oprette en profil. Her kan du nemt komme i kontakt med dine venner, børn og børnebørn, og platforme som Facebook, Instagram og Snapchat er blot et udvalg af de mange platforme, der findes til formålet. Rigtig mange danskere, både yngre og ældre, anvender Facebook til at kommunikere med familie og venner. Samtidig er Facebook en god platform, hvis du gerne vil genetablere kontakten med nogle relationer, der måske er gået tabt gennem årene – det kan fx være gamle klassekammerater eller kollegaer. På Snapchat kan du dele billeder med fx dine børn og børnebørn, mens du på Instagram kan dele billeder med dem, der følger din profil. Du kan let gøre din profil privat på alle medier, så det kun er dem, du ønsker, der kan se det, du deler.

Husk en stærk adgangskode

Du vil ofte opleve, at du skal tilknytte en adgangskode til din bruger for at registrere dig på en given hjemmeside eller app. Når man skal oprette en adgangskode, er det vigtigt at vælge en stærk kode, der ikke er nem for andre at gætte. Det er nemlig ikke heldigt, hvis andre får uønsket adgang til dine data. Et stærkt kodeord består af minimum 10 tegn – gerne med både små og store bogstaver og eventuelt også med tal og specialtegn. Koden skal naturligvis også være til at huske for dig, så prøv at se, om du kan finde en remse, der er nem at huske, men svær for andre at gennemskue.