Hjælp dine børn til sikre onlineoplevelser med gratis og enkle forældrekontrol værktøjer

Forældrekontrol apps: skab en sikker onlineoplevelse for dine børn

Har dit barn allerede en smartphone, tablet eller computer? Eller står du som forælder over for at skulle beslutte, hvornår dit barn skal udsættes for den store, digitale verden? Så har du måske spurgt dig selv om, hvordan du kan vide, hvad de bliver udsat for online, og hvordan du guider og beskytter dem bedst muligt? Det giver vi nogle gode forslag til i denne artikel!

Børns digitale færdigheder og udfordringer: derfor er forældrekontrol vigtig

Projektet Algoritmer, Data & Demokrati har i samarbejde med Red Barnet, Børns Vilkår og Center for Digital Pædagogik lavet en undersøgelse, hvor de har stillet spørgsmål til 1447 børn og unge fra 6. – 9. klasse om deres viden og holdninger om onlineadfærd.

I undersøgelsen vurderer størstedelen af børnene deres egne digitale evner højt, når det kommer til at løse computerproblemer, ændre indstillinger og bruge internettet generelt. De vurderer til gengæld deres evner mindre højt, når det kommer til at gennemskue, hvordan algoritmer, søgemaskiner, data og cookies fungerer. Så her kan forældre hjælpe til med vejledning til forståelse og sikker adfærd. Selvom holdningerne til brug af vores data måske er forskellig rundt omkring i de danske hjem, er det åbenlyst vigtigt for vores børn, at vi tager stilling til det for dem; eller sammen med dem.

Ydermere fortæller over halvdelen af børnene i undersøgelsen, at de har haft en eller flere ubehagelige oplevelser online omhandlende groft sprog eller stødende billeder og videoer af seksuel eller voldelig karakter. Alligevel er kun 4% af børnene i høj eller meget høj grad bekymrede for ubehagelige oplevelser online. Faktisk ser flere af børnene de ubehagelige oplevelser som en del af deres onlinetilstedeværelse, de med alderen lærer at navigere i og håndtere – hvilket naturligvis ikke bør være tilfældet.

Hvad kan forældre gøre for at sikre deres børn mod onlinetrusler

Børn bør selvfølgelig ikke være udsat for ubehagelige oplevelser online, og nogle af de vigtigste værktøjer til at undgå dette er dialog og information. Vi bør have en åben, ærlig og fordomsfri dialog med vores børn og unge mennesker om de oplevelser, de har online, og lytte til de bekymringer, de måtte have. Undersøgelsen viser nemlig, at børn med en høj grad af forældrestøtte er mere tilbøjelige til at tage digitale forholdsregler end dem, som mangler støtte og interesse.

Men ud over at tale med vores børn om deres digitale liv, kan vi også nemt og aktivt hjælpe dem med at navigere i internettets uendelige hav af passende og upassende indhold. Der findes både gratis og betalte løsninger til formålet, og nogle er mere avancerede og indgribende end andre. Vi vil her gennemgå nogle af løsningerne.

Gratis forældrekontrol apps og værktøjer

Den gode nyhed er at stort set lige meget hvilken platform, I har valgt i hjemmet, så findes der gode værktøjer til at beskytte dine børn i deres digitale færd. Windows, Mac, iOS og Android tilbyder nemlig alle effektive former for forældrekontrol.

Forældrekontrol til Windows

På Windows kan du downloade den gratis app Microsoft Family Safety. Med appen kan du nemt styre, hvad specifikke brugerkonti kan foretage sig på computeren, og filtrere internettrafikken. Den vil f.eks. automatisk opsætte et sikker-søgningsfilter på søgemaskiner som Google, Bing og Yahoo.

Forældrekontrol til Mac og iOS

På Mac kan du derimod under Systemindstillinger vælge ”Børnesikring”, og her kan du så ganske som på Windows styre, hvad de forskellige konti kan gøre på din Mac. På iPhones og iPads kan du slå forældrekontrol til ved at følge denne guide. Forældrekontrol giver blandt andet mulighed for at deaktivere App Store, så dit barn ikke selv kan gå ind og hente apps, du ikke har godkendt.

Du kan også vælge, hvordan data og anonymitet skal behandles på dit barns enhed – alt sammen beskyttet af en PIN-kode, så det kun er dig som forælder, der kan ændre det. Her kan du også blokere stødende indhold og indstille aldersgrænser.

Forældrekontrol til Android

Har du brug for en app-løsning til Android, så tilbyder Google appen Family Link (kan også downloades til iOS). Her kan du administrere de funktioner, apps skal have adgang til på dit barns enhed. Derudover giver den mulighed for at overvåge dit barns skærmtid, så du kan se, hvor meget dit barn bruger sin tablet eller smartphone, og hvilke apps, de bruger tiden på. Du kan endda se, hvor dit barns enhed befinder sig via GPS-lokation.

Appen har over 100 millioner downloads på Google Play og næsten 200.000 anmeldelser i Apples App Store med en rating på 4,5 ud af 5 stjerner. Og så er den ganske gratis!

Og mens vi er ved Android og Google, så har Google Søgning en indstilling, som hedder ”beskyttet søgning,” en indstilling, som kan hjælpe med at administrere, sløre og/eller blokere eksplicit indhold i Google-søgninger – så som vold, nøgenhed og seksuelle handlinger. Det kan du læse mere om her.

Den perfekte og billige sikkerhedsløsning til hele familien: F-Secure Total

Men der findes naturligvis andre og mere avancerede løsninger end de gratis tilbud, Google og andre tilbyder! Hvis du er villig til at ofre bare en lille smule på dine børns digitale sikkerhed, findes der komplette sikkerhedspakker, som dækker både børnenes og resten af familiens behov.

Vores tætte samarbejdspartnere i det finske IT-sikkerhedsfirma F-Secure, tilbyder for eksempel en komplet, digital sikkerhedsløsning, F-Secure Total, som dækker alle facetter af familiens digitale liv; og hjælpe dit barn til en sikrere online tilværelse. Som navnet måske antyder er F-Secure Total en komplet sikkerhedsløsning, bestående af både antivirus, browserbeskyttelse, identitetsbeskyttelse og naturligvis forældrekontrol.

Ved hjælp af F-Secure Total kan du blandt andet opsætte regler for dit barns skærmtid og blokere upassende indhold. Løsningen er ganske fornuftig prissat, og Din Lokale IT-Partner kan hjælpe dig med både installation og opsætning, hvis det skulle blive nødvendigt.

Forældretips til børns internetbrug: dette bør du overveje

Vi har nu listet en række værktøjer og muligheder for forældrekontrol, og så melder spørgsmålet sig måske helt naturligt: Hvor trækker man grænserne for børns brug af internettet, og hvor mange forholdsregler bør man tage som forælder? For mange vil det givet være forbundet med en del ambivalens at overvåge sine børn via apps og trackers. Andre vil måske anse det som en nødvendighed. Vi skal på ingen måde gøre os til dommere over, hvad der er korrekt – det må være op til den enkelte forædler at tage stilling til.

Med denne korte guide har du dog et overblik over de gode muligheder, der findes på markedet, og de undersøgelser, der er værd at kigge nærmere på, når det handler om at guide dine børn i deres nye, digitale liv, og om nødvendigt sætte grænser for dem.