Guide: Vælg den rigtige bærbare computer

Vælg den rigtige bærbare computer

Hvordan vælger man den rigtige bærbare computer til sine behov? Hvad skal man være specielt opmærksom på, når man vælger bærbar til arbejdet, studiet eller ren fornøjelse som spil eller lignende? Det er nok de spørgsmål, vores forhandlere hører mest i hverdagen.

Egentligt burde det ikke være så svært: For manges vedkommende vil en helt almindelig standard notebook med en moderne processor, 4-8 GB RAM og en disk på minimum 128 GB til omkring 4-5000 kroner kroner kunne dække alle hverdagens behov, hvad end vi snakker arbejde, studie eller fornøjelse. Så hvorfor bruge mere? Det kan der være flere gode grunde til at betale lidt ekstra for den rigtige bærbare. Læs med her og lær hvad man skal være opmærksom på, når man skal købe ny bærbar computer, og hvordan man vælger den helt rigtige bærbare computer til dine behov.

En god allround bærbar computer der passer til de fleste
En god allround bærbar, der passer til de flestes behov, kan erhverves for omkring 4000 kroner.

 

Husk at nedenstående udelukkende skal ses som tommelfingerregler og anbefalinger, og at du hvis du er i tvivl altid kan spørge din lokale IT-partner, som kan guide dig til den helt rigtige maskine til dine behov. Også hvis du slet ikke beskæftiger dig begreber som processor, RAM og disk. Vi tager nemlig udgang i dine behov, ikke din tekniske kunnen, og har sat os grundigt ind i stoffet, så du ikke behøver at gøre det.
Find din lokale IT-partner

 

Hvilken type bærbar computer skal man vælge? Almindelig bærbar, tablet eller hybrid bærbar?

For få år siden talte man kun om bærbare computere, I dag taler man snarere om bærbare enheder. Tablets har gjort deres indtog på markedet ved siden af egentlige bærbare, og der findes endda nu såkaldte hybridløsninger, der giver dig tablet og bærbar i én. Valget kan nemt virke uoverskueligt, men det er et par helt simple tommelfingerregler for hvad du skal kigge efter, når du vælger ny bærbar enhed:

Tablets er bedst til at vise indhold

Indtil for ganske få år siden troede alle, at tablets ville udkonkurrere traditionelle bærbare PC’ere. Det skete dog aldrig – ikke fordi at en tablet ikke er et fantastisk redskab, nok mest fordi det trods alt er besværligt at arbejde længe og koncentreret på en tablet. Skærmen er ofte lille og tastaturet mangler – med mindre man altså køber et tastatur af ordentlig kvalitet.

Hvis du overvejer at købe en tablet bør du derfor spørge dig selv: Har jeg mest brug for at se indhold – se film, læse websider eller mails, måske svare kort på dem eller tage noter? Så er en tablet det helt rigtige og lette valg! Det er netop det, der gør tabletten fantastisk for forretningsmanden, den kørende sælger eller for den sags skyld til sofahyggen. Den vejer (næsten) intet, er altid ved hånden og man har adgang til alverdens information ved sine fingerspidser.

Har du derimod primært brug for at forfatte indhold: skrive dokumenter, lave grafisk arbejde, arbejde med Office-pakken eller andre programmer i længere tid ad gangen. Så bør du måske nok overveje en tablet til alt det sjove, men satse på en bærbar med større skærm og behageligt tastatur som dit første valg til arbejde og fornøjelse.

 

Bærbare er bedst til at producere indhold

Har du brug for at være produktiv eller kreativt, for eksempel i forbindelse med studiet, arbejdet, eller kan du blot godt lide at skrive eller arbejde med grafik– så vil en almindelig bærbar computer formentligt være det bedste valg for dig. Den større skærm og keyboard i fuld størrelse vil føles mere behageligt at arbejde med i flere timer ad gangen.

Denne tommelfingerregel gælder specielt, hvis du har brug for at udføre tunge opgaver: talknusning, grafiske opgaver, eller for den sags skyld spil. Ved denne slags opgaver er det nemlig ikke kun komfort, der spiller ind, men også rå muskelkraft, og det får du ikke i en tablet.

 

Tablet og bærbar i et: Hvornår skal man vælge en hybrid løsning?

Hvad nu hvis man vil have det bedste af begge verdner? Ja, så er det faktisk også muligt. Der findes i dag en række hybride løsninger, som kan fungere både som bærbare og som tablet. Disse vinder frem specielt i erhvervslivet fordi de super lette, relativt hurtige, nemme at have med, har god batteritid og leveres med aftageligt eller flipbart keyboard, som gør det muligt selv at vælge om man vil anvende dem som let betjent tablet eller arbejde seriøst ved tastaturet.
Lenovo X1 Yoga til den travle forretningsmand
Lenovov X1 Yoga – et godt (og bekosteligt) bud på en hybrid bærbar til den travle forretningsmand

 

Denne løsning er måske den mest fleksible, man finder på markedet i dag, men man skal dog også være opmærksom på, at den kommer med nogle begrænsninger, som kan have stor betydning for nogle. Først og fremmest er der tale om relativt dyre maskiner, hvor priserne generelt starter ved 6000 og nemt kan overstige 10000 kr, og samtidig skal man være opmærksom på, at der for at få vægten og tykkelsen ned er sparet på både drev, stik og udvidelsesmuligheder.

Du skal således ikke forvente at finde DVD-drev, netværksstik eller overflod af USB-porte på en hybrid bærbar. Til gengæld for du en flot, hurtig og meget bærbar enhed, som kan det bedste fra begge verdener og ofte er helt perfekt for den travle og professionelle bruger.

 

Hvilke faktorer påvirker valget af bærbar computer?

 Det er ikke kun typen og formen, der er vigtig, når man vælger bærbar. Også dit arbejde og daglige adfærd kan have meget at sige i forhold til dit valg, af bærbar og specielt tre faktorer spiller ind her: mobilitet, vægt og arbejdsopgaver.

Vægt og størrelse er nemlig på ingen måde ligegyldigt når det kommer til prisen på en bærbar, og har du specielle krav til ydelsen skal du også være opmærksom på, at det kan have indflydelse på vægt og størrelse af din kommende bærbare.

Her er tre gode tommelfingerregler, når du skal vælge ny bærbar pc:

 

Jo lettere bærbar, jo dyrere og mere specialiseret

En bærbar computers vægt og størrelse er ikke underordnet. Snarere tværtimod. Vægten kan om noget have stor indflydelse på en bærbars pris. Elektroniske komponenter bliver godt nok stadigt mindre, men der er mange udfordringer når det kommer til at få den nyeste og hurtigste elektronik ned i små pakker.

 

Lenovo X1 - tynd bærbar med stil
En tynd bærbar er smuk, men kommer ofte med visse begrænsninger

 

Som tommelfingerregel kan man sige, at jo mindre og lettere en pakke, elementerne skal pakkes ind i, jo mere kompliceret og dyrt bliver det at producere en bærbar computer. Som køber betaler du altså mere for den ekstra komfort du får ved en let og slank bærbar, enten i form af en højere pris eller mindre kraftfuld maskine, og det er helt op til dig selv at vurdere om du helst vil spare på vægt eller på budget.

Hvis du gerne vil finde en ny, let bærbar, er vores bedste råd at kigge i den populære produktkategori, der hedder Ultrabook. Ultrabooks er en fællesbetegnelse for bærbare, som følger bestemte standarder i forhold til vægt, batteritid og hastighed – og det er en populær produktkategori med skarp konkurrence fra mange producenter. Det gør at du ofte kan finde en kraftig og let bærbar til en endda ganske fornuftig pris.

Hvis du derimod går efter rendyrkede hestekræfter, vil du alt andet lige få mere for pengene ved at vælge en lidt tungere model frem for en ultraslank udgave.

 

Bærbar med mange hestekræfter koster i både pris og vægt

 Skal du bruge en PC til tunge opgaver så som 3D spil, meget tunge grafiske opgaver eller beregninger, er du nødt til at acceptere to ting: den kommer aldrig til at blive helt let, og den kommer til at koste lidt ekstra!

Tunge opgaver sætter specielle krav til computerens komponenter – herunder i særdeleshed processor, grafikkort og RAM. Sådanne komponenter vil være både større og dyrere end almindelige komponenter, på samme måde som bil med en stor, specialtunet motor vil være større og dyrere end en lille kompakt bil til bykørsel.

 

En gamer PC er smuk men fylder
Bærbare gamer PC’ere er smukke og hurtige, men fylder også ofte lidt mere i landskabet

 

Det er svært at lave om på naturens love, så skal du bruge et muskelbundt af en gamer pc eller en mobil workstation til tunge opgaver, er det bedst at acceptere denne præmisse frem for at gå på kompromis med pris eller ydelse – det vil du blot fortryde i længden. Er du I tvivl om hvor mange kræfter, du reelt har brug for, er dette område om noget nok det helt rigtigt sted at tage fat i Din Lokale IT-Partner for at få en snak ud fra dine behov og budget.

 

Den gyldne mellemvej er slet ikke værst!

Der findes som det nok fornemmes rigtig mange forskellige bærbare løsninger, men heldigvis er den gyldne mellemvej slet ikke værst for de fleste. For langt de fleste almindelige brugere vil en processor af typen i3 være nok. Tilsæt hertil en hurtigt SSD disk på minimum 128 GB og mindst 4 GB RAM, så vil du som oftest være godt kørende. Herudover bør du lægge stor vægt på et par faktorer, som primært vedrører komfort: En skærmstørrelse, der er behagelig at arbejde med, en vægt, du behageligt kan slæbe rundt på og et tastatur, som er til at arbejde ved.Fornuftige løsninger i denne klasse starter ved omkring 4000 kroner, og herefter kan der så frit justeres op for luksus og komfort i form af blandt andet, touch-skærm, reduceret vægt, flottere kabinet, bedre grafik, flere hestekræfter og et væld af tilbehør og udstyr. Din økonomiske smertegrænse kender du nok bedst selv, men der vil altid være hjælp at hente i forhold til at få det bedst mulige ud af dit budget.