Tips til en grønnere hverdag: Spar penge og skån miljøet med bedre IT-vaner

Mange taler om at blive grønnere og hjælpe miljøet – men hvor starter man, og hvordan gør man nemmest en forskel? Vi har I denne artikel samlet ti tips til en grønnere hverdag med IT, som alle kan bruge til at gøre en mærkbar forskel for miljøet. Vi dækker alt fra det helt lavpraktiske til det lidt mere omfattende, og endda miljøvenlige detaljer, du måske aldrig har skænket en tanke, men som alligevel kan gøre en kæmpe forskel. Læs med og bliv klogere.

Tip #1: Stil gerne spørgsmål! Det gør vi også!

Hvordan starter man med at blive grønnere? En god sted er simpelthen at stille spørgsmål og sådan blive klogere. Du er sikkert landet her, fordi du har stillet dig selv spørgsmålet: Hvad kan jeg gøre for at blive grønnere? Et af de spørgsmål, vi selv stillede vores leverandører for at komme i gang, var ganske simpelt: Hvad gør I for miljøet? Og hvad kan vi gøre for at hjælpe?

Svarene var mange: Nogle kompenserer aktivt for deres CO2 aftryk, andre satser på genbrugsmaterialer i deres produkter. Nogle lader dig returnere dine brugte forbrugsstoffer og dele, og andre igen gør noget helt fjerde. Fælles for vores foretrukne leverandører er dog, at de på hver deres måder tager et aktivt grønt standpunkt, som vi er stolte over at bringe videre. Vil du vide mere, så spørg os bare. Det gør vi selv. Og herunder har vi samlet nogle af de bedste svar, vi har fået i vores søgen.

Tip #2: Returner dine brugte blækpatroner og tonere – helt gratis – til fordel for miljøet

Plastic er en af de helt store klimasyndere. Hører du til dem der printer en del, får du måske også efterhånden dårlig samvittighed over den mængde plastaffald, vi sammen generere – blandt andet i form af brugte blækpatroner eller tonere. Men det behøver du ikke.

Vores printleverandører fra Brother, Canon og Epson tilbyder nemlig alle, at du helt uden omkostninger kan returnere dine brugte blækpatroner og tonere til fabrikken- så de bliver genbrugt på ny frem for at ende som en miljøbombe på lossepladsen. Det gælder både for private og for erhvervsdrivende. Processen er simpel, helt uden omkostninger for dig, og det gør faktisk en kæmpe forskel!

Du kan læse hvordan du returnerer dine brugte tonere lige her: Brother returprogram, Canon returprogram, Epson returprogram

Tip #3: Tænk grundigt før du printer – det gavner pengepungen og omverden

Nu vi taler om at printe, er det et område, hvor vu kan spare virkelig mange ressourcer – hvis vi ændrer vores vaner bare en smule. Ja, det lyder som en gammel traver, men den tåler gentagelse.

Før I tiden havde vi for vane at printe rigtig mange ting. For overblikket og sikkerhedens skyld. I nutidens informationssamfund med datasikkerhed og backup kan vi spare meget ved at aflære os selv den vane. Nogle ting er naturligvis vigtige at have på skrift. Andre… knap så vigtige.

Gør det til vane at stille dig selv spørgsmål i retning af: Er det nødvendigt at printe denne e-mail, eller kan jeg huske indholdet lige så godt ved at markere den i indbakken?  Er denne kontrakt nødvendig at have fysisk, eller kan det opbevares elektronisk? Det lyder trivielt, men der er meget at hente i en simpel vaneændring, og det er måske netop derfor vi glemmer at tænke over det. Det gælder i øvrigt også også i hjemmet, hvor alt fra indkøbslister til koncertbilletter lige så godt kan ligge på en smartphone som medbringes på papir. Tænk over det, og du vil hjælpe både miljøet og din pengepung

Tip #4: Sluk unødvendigt udstyr – og hold det slukket – så sparer du stort

I det hele taget kan det være gavnligt at omlægge vores vaner. Det gælder også på jobbet, når arbejdsdagen er slut, og vi lukker og slukker kontoret. Vi tjekker vel alle som en selvfølge, at lyset er slukket inden vi forlader kontoret – men hvad med alt andet? Har du husket at lukke din PC? Har du slukket skærmen? Hvad med printeren? Hvad med eventuelt trådløst udstyr, som kører på batteri? Der er mange strømtyve i en moderne virksomhed, og med en smule eftertanke kan vi sammen gøre en kæmpe forskel på årsbasis.

Det modsatte gælder i øvrigt, når du møder ind om morgenen: Er det nødvendigt at tænde printeren fra morgenstunden, eller er det bare dårlig vane? Er det nødvendigt at tænde alt lyset? Også i mødelokalet som ikke er i brug? Her på kontoret har vi selv gjort gode strømvaner til en dyd – og det betyder faktisk en del på årsbasis.

Tip #5: Spar opladninger og skån dit batteri med de rigtige grønne indstillinger

En god bærbar gør det nemt at arbejde på farten, og bærbare leveres i dag med rigtig god batteritid, så du kan spare på opladningerne. Windows gør også allerede en del for at hjælpe dig med at spare på batteriet på farten, men du kan selv gøre endnu mere.

For eksempel ved at skrue en lille smule ned for skærmens lysstyrke, eller aktivere strømsparestilstand, hvis du har langt imellem opladninger. I nyere versioner af Windows kan du også få tips til hvordan, du aktivt kan reducerer dit strømforbrug. Se hvordan lige her.

Du kan endda spare strøm mens du surfer på nettet, hvis du bruger en browser som Google Chrome, der indeholder strømsparende funktioner. Brug lidt tid på at prøve dig frem med forskellige indstillinger til du finder dem, der passer dig og din arbejdsdag, og du vil opdage, at du både sparer strøm, og skåner dit batteri på den lange bane.

Bonustip: Vidste du, at de fleste smartphones også indeholder strømsparetilstand og forskellige muligheder for manuelt at nedsætte batteriforbruget?

Tip #6: Reparation og opgradering er et billigt og miljørigtigt alternativ til at købe nyt

Det kan ikke undgås at IT-udstyr med tiden bliver langsommere, eller går i stykker. Men det er ikke ensbetydende med, at det er nødvendigt at købe nyt udstyr, hvis det gamle fungerede fint. Driller udstyret, kan det være en god idé at få foretaget en computer reparation eller opgradering. Det er ofte en langt billigere løsning end at købe nyt, og så slipper du endda også for besvær med at sætte ting op igen fra bunden eller flytte data.

Vil du vide mere om reparation eller opgradering som alternativ? Så kontakt os i dag!

Tip #7: Brugt er ikke et skældsord – tænk grønt når du køber IT og prøv med en refurbished PC

Lige meget hvor godt vi vedligeholder og passer på, skal IT-udstyr på sigt udskiftes. Men behøver vi det nyeste nye hver gang? Måske kan vi nøjes med en lidt ældre model, og måske kan vi endda finde en passende refurbished (genbrugt) model – og dermed spare rigtig mange penge.

En refurbished PC er en brugt maskine, som er kvalitetstjekket, renset og sendt tilbage på markedet til en skarp pris og mange af de fordele, du kender fra nye produkter. Køber du et genbrugt alternativ, sparer du ikke kun penge. Du får også samme returret og garanti som ved et nyt produkt, samtidig med at du skåner miljøet for massiv CO2-udledning og tusindvis af skadelige kemikalier. Så tænk anderledes og tænk brugt når du handler IT; det er nemmere end du tror og på mange måder et bedre valg!

Tekniker sætter nyt keyboard på refurbished PC

Hos Din Lokale IT-Partner tilbyder vi genbrugte løsninger af høj kvalitet fra kendte og troværdige leverandører som T1A og Circular Computing, og du kan altid finde en stor del af vores udvalg på webshoppen.

Tip #8: Kend dit CO2-aftryk og skån miljøet for unødig CO2-udledning

Hvor stor betydning har dit valg af IT-udstyr egentligt på miljøet? Det kan du nu få svar på via en ny, smart mærkningsordning. Logitech har som de første (men forhåbentligt ikke de sidste, som de selv siger) indført en mærkningsordning, der angiver præcis hvor stort (eller småt) et klimaaftryk, deres produkter efterlader i løbet af deres forventede levetid.

Dermed kan du se præcis hvilken indflydelse dit valg har på vores fælles planet inden du vælger; og det er et initiativ, vi faktisk kun kan håbe flere vil hoppe med på.

Læs mere om mærkningen på Logitechs hjemmeside, og bliv bedre til at træffe det rigtige valg.

Tip #9: Genbrugsplast vinder frem: skal dit nye IT-tilbehør være lavet af brugte plastflasker?

Plastic er, som tidligere nævnt, en af de helt store miljøsyndere, og det er nærmest umuligt at finde IT-udstyr som ikke på den ene eller anden måde indeholder større mængder plastic.

Heldigvis ser vi også at flere producenter satse på genbrugsplast i deres produktion,  så du kan tage et aktivt valg om vælge genbrug og ikke at belaste kloden mere end højst nødvendigt, når du køber nyt IT-udstyr.

Før var det ofte interne komponenter og udskiftelige dele som blækpatroner og tonere, der blev produceret af genbrugsplast, men nu ser vi også at tilbehør som webkameraer og headsets fra blandt andet Logitech lavet af genbrugsplast. Ja, endda visse serier af computertasker fra kvalitetsmærker som Targus og Dicota, bliver nu produceret af genbrugsplast, og alt tyder på at netop genbrugsplast bliver en af fremtidens helt store grønne trends. Du kan hjælpe udviklingen på vej ved allerende nu at tænke genbrug når du shopper udstyr.

Tip #10: Drop ”tak” e-mailen og spar planeten for tonsvis af CO2-udledning

Og så til tippet, du formentligt ikke havde set komme. Og faktisk det nemmeste tip af dem alle. Vil du hjælpe med at spare verden for tonsvis af CO2, helt uden indsats? Simpelt! Det eneste, du skal gøre, er at droppe de unødige ”tak skal du have” e-mails. Du ved, mails, som ikke tjener noget formål udover at takke, nikke eller ønske god weekend.

Ja, det kan lyde tosset, at det skulle belaste miljøet at sende digitalt indhold fra en computer til en anden. Men her skal man blot huske på, at internettets veje er brolagt med strømsugende computere, og at hver mail tæller. Din e-mail er blot en blandt milliarder andre, og tænker vi os alle om, så kan vi faktisk gøre en forskel ved at begrænse mailstrømmen.

Helt konkret påpeger britiske forskere, at hvis alle Briter sparer blot en ”tak”-mail om dagen, ville det spare klimaet for over 16.000 tons CO2-udledning om året. Tankevækkende, ikke? Følger verden trop, så kan vi pludselig nå langt.

Det behøver således slet ikke at være svært at blive grønnere og mere klimavenlig. Alt det kræver er lidt simpel omtanke og ændrede vaner, så kan vi i fællesskab nå langt mod en grønnere fremtid. Har du fået lyst til at høre mere om en mere optimal og bæredygtig IT-løsning, så kontakt os i dag for at høre hvordan, vi kan hjælpe.