Langsom PC | Sådan får du en hurtigere PC!

Sådan fixer du en langsom PC

Har du en PC eller bærbar computer med et par år på bagen? Synes du at den kører lidt langsomt og ikke længere er helt tidssvarende?   Den mest oplagte og mest benyttede løsning er at købe en ny bærbar eller PC. Men hvis du ellers er glad for din PC, og gerne vil spare lidt penge, så bør du i stedet overveje mulighederne for at puste nyt liv i din gamle computer.  Du kan nemlig forholdsvis nemt og for ganske få penge få masser af hastighed ud af en halvgammel og langsom PC. Du kan endda vælge selv kaste dig over projektet eller få hjælp af din Lokale IT-Partner hvis du finder det hele lidt for omfattende og besværligt.  

Langsom PC? Sådan får du en hurtigere PC!

Har du en PC eller bærbar computer med et par år på bagen? Synes du at den kører lidt langsomt og ikke længere er helt tidssvarende?

Den mest oplagte og mest benyttede løsning er at købe en ny bærbar eller PC. Men hvis du ellers er glad for din PC, og gerne vil spare lidt penge, så bør du i stedet overveje mulighederne for at puste nyt liv i din gamle og computer.  Du kan nemlig forholdsvis nemt og for ganske få penge få masser af hastighed ud af en halvgammel og langsom PC. Du kan endda vælge selv kaste dig over projektet eller få hjælp af din Lokale IT-Partner, hvis du finder det hele lidt for omfattende og besværligt.

4 grunde til, hvorfor computeren er langsom

Inden vi sætter dig ind i, hvordan du får en stabil og hurtig computer igen, vil vi først gerne komme med nogle typiske grunde til, hvorfor computere bliver langsomme med tiden. Det gør vi, da du dermed kan forebygge, at det sker igen.

1. Den har været tændt for længe

Når din PC har været tændt for længe, bliver den udsat for mange ting over en længere periode, som kan være med til at gøre den langsom. Som en god tommelfingerregel bør en computer, der er under to år gammel, ikke være tændt uden genstart i mere end tre dage.

For når den står tændt i tre dage eller mere, bliver den mere sløv som følge af programmer, der automatisk opdateres, men som ikke genstartes. Der kan ligeledes være programmer, som har gjort brug af computerens hukommelse, men som ikke har fået frigjort mængden af hukommelsen, som de har brugt. Noget af programmerne hænger derfor stadig i computerens hukommelse, hvilket sløver den.

Oven i det kan der også være programmer, der har fyldt så meget data på harddisken, at der ikke er plads til andre og midlertidige filer fra andre programmer. Det gør dermed de andre programmer langsomme, hvilket tærer på computerens hukommelse.

Når computeren ikke længere har nok hukommelse, reagerer den ved at blive mere og mere langsom. Genstart derfor computeren jævnligt, da det frigiver computerens hukommelse, hvilket gør den hurtigere.

2. For mange programmer i baggrunden

Selvom du måske ikke lægger mærke til det, kan der køre mange forskellige programmer i baggrunden på din PC. De åbne programmer er med til at tære på ressourcerne, hvilket kan være med til at gøre din PC langsom.

3. Computeren er for varm

En meget typisk årsag til at en PC bliver langsom er, at den er for varm. Det sker ved, at processoren i computeren skal lave for mange beregninger. For jo flere programmer du bruger og jo tungere programmer, du bruger, des varmere bliver processoren.

Langt de fleste processorer bliver kølet ned gennem et køleelement og en blæser, som er spændt fast til processoren. Men hvis blæseren stopper med at dreje, bliver den ikke nedkølet og derfor meget varm. Når processoren bliver meget varm (typisk mere end 90 grader), falder dens ydeevne, hvilket får computeren til at arbejde langsommere.

Store mængder støv i computeren kan også være medvirkende til en alt for varm computer. Det kan ske for både bærbære og stationære computere. Hvis der er for meget støv, kan blæserne ikke længere dreje rundt med den nødvendige hastighed for at transportere varmen væk. Når det sker, bliver enhederne i computeren for varme, hvilket gør, at du får en langsom PC.

4. En fyldt papirkurv og midlertidige filer

Selvom du ofte har fået det at vide og tænkt: ”Jaja, som om min computer er langsom på grund af papirkurven”, så kan en fyldt papirkurv med slettede filer faktisk være med til, at du står med en langsom PC. Hvis ikke du sørger for at tømme papirkurven på din PC en gang i mellem, ophober filerne sig og blokerer computeren. Resultatet er, at computeren bliver langsom.

Noget helt andet er, at programmer ofte gemmer filer på din computer. Filerne bliver kun brugt midlertidigt, men nogle programmer formår ikke at slette dem, når de er færdige med at bruge dem. Når det sker, efterlades filerne på harddisken, hvor de bliver liggende, indtil du selv sletter dem manuelt. Får du ikke gjort det, fylder det harddisken ud og forhindrer computeren i at bruge en såkaldt SWAP fil, som computerens styresystem bruger. Det gør overraskende nok computeren langsom.

Årsagerne kan være mange

Ovenstående grunde er blot et lille udsnit af, hvad der kan ligge til grund for, at din computer er langsom. Der er et hav af flere og også mere tekniske grunde til, hvorfor din PC lige pludselig ikke er så hurtig, som den plejer at være. Det kan du naturligvis selv bruge tid på at finde ud af, ligesom du kan kontakte os for en hurtigere fejlfinding.

Der er i hvert fald ingen grund til at smide den ud til højre, inden du har fået fagfolk til at kigge på den, da en langsom PC ikke behøver være lig med en dårlig computer, der ikke længere fungerer optimalt. Ofte er det ikke særlig meget, der skal til for, at du får en computer, der er hurtig og stabil.

Hvordan gør du en langsom PC hurtigere?

Den billigste og nemmeste vej at gøre en PC hurtigere er en god, gammeldags ”forårsrengøring”: Du starter med at tage backup af alle dine personlige data, og herefter skal du så foretage en fysisk støvsugning og rengøring af din computer (se her hvordan). En god fysisk rengøring vil gøre en langsom PC hurtigere og billigere i strømforbrug, og samtidig er en ren PC både mere stabil og driftssikker.

Vi har lavet en lille video, der viser, hvordan man selv kan rengøre en PC. Du kan se den her eller få hjælp hos din Lokale IT-Partner, hvis du ikke føler dig tryg ved opgaven.   Når din computer er støvfri og ren, bør du overveje en re-installation af Windows og dine programmer. En re-installation af din software gør for det første, at du får fjernet software, som du ikke længere anvender og som bare optager plads. Din computer vil samtidig køre hurtigere fordi en ny-konfigureret computer har organiseret sine programmer mere struktureret på harddisken, så den ikke skal lede så længe efter en programstump.  

Få en langt hurtigere PC til billige penge: Overvej en opgradering

Har du allerede prøvet de nævnte forslag uden den ønskede effekt, og tænker du stadig “øv, min computer er langsom?” Så er der heldigvis andet du kan gøre for at få en endnu hurtigere PC, for eksempel en forøgelse af hukommelsen (RAM), eller udskiftning af din traditionelle harddisk med en SSD disk.
Mere RAM gør, at din computer kan have flere ”bolde i luften” end du kunne før udvidelsen mens SSD disken gør din computer hurtigere til at hente og gemme data, hvilket markant forbedrer hastigheden.  En anden fordel ved SSD disken er, at der ingen bevægelige dele er i disken, og dermed er risikoen for datatab betydeligt mindre i forhold til en traditionel harddisk, som let kan gå i stykker ved stød. Sidst men ikke mindst giver en SSD disk bedre batteritid på din bærbare, fordi den bruger mindre strøm end en almindelig harddisk.

Få hurtig og billig hjælp til rensning og opgradering af din PC

Her fik du så et par helt praktiske og billige råd til hvordan, du kan få bedre ydeevne ud af en gammel og langsom PC. Hvis du føler dig tryg ved at arbejde med software og hardware på din PC, så er der sådan set blot tilbage at gå i gang.

Føler du dig derimod ikke tryg ved selv at rode med installation af programmer eller hardware opgraderinger – eller mangler du bare tiden og lysten – så er der selvfølgelig hjælp at hente fra kompetente fagmænd.   Din Lokale IT-Partner hjælper gerne med opgradering eller reparation af enhver langsom PC, hvad end det gælder rengøring, oprydning i software eller udskiftning af hardware. Du finder os I hele landet og sikkert også lige i nærheden af dig. Kig gerne forbi en af vores mange forretninger. Du er altid velkommen til en uforpligtende snak omkring en billig og miljørigtig opgradering af din computer.