Tre tips til bedre passwords: Undgå at blive hacket på Facebook og andre sider

Illustration af cybersikkerhed og vigtigheden af et stærkt password.

Passer du godt nok på dine kodeord? Ved du hvordan, du sikrer dig imod at dit password bliver stjålet? Læs med og undgå store IT-hovedpiner!

Måske genkender du situationen fra Facebook: ”Min konto er blevet hacked, lad være med at svare på beskeder,” skriver en ven pludselig. Måske er det dig selv, det er gået ud over. Det er irriterende, ja. Men også alvorligt: Du tænker måske ikke over det, men vores liv er blevet digitale, og mange af vores følsomme oplysninger er nu også gemt på vores online-profiler. Og hvad gør du, hvis en fremmed pludselig har adgang til data om dig og dine venner, dine samtaler eller dine e-mails?

Her får du tre gode råd til passwordsikkerhed på nettet – og hvordan du undgår, det nogensinde kommer så langt. Og ét godt råd til hvad du kan gøre, hvis det virker lidt besværligt at gøre, som man burde. Ja bare rolig, vi ved godt, at det kan være besværligt at holde styr på kodeord. Så snyd ikke dig selv for bonustippet!

 

Tip 1: Find et sikkert password – som du kan huske

Vi får altid at vide, at vi bør vælge en sikkert og stærkt adgangskode. Men hvad er en sikker adgangskode? Det er faktisk simpelt: Det skal være svært at gætte!

En adgangskode bør aldrig bestå af simple kombinationer som 123456 eller abcd, hele eller dele af dit navn, eller af indlysende muligheder som din fødselsdag eller adresse. Et sikkert password bør bestå af en kombination af store og små bogstaver samt tal og specialtegn. En kombination, som du kan huske, men som ikke giver mening for andre.

It-kriminelle
Er du også bange for IT-kriminelle pilfingre? Det behøver du ikke at være med disse tre simple forholdsregler.

Den måde man i dag knækker kodeord, er nemlig ikke særlig avanceret. Man gætter sig stadig frem. Enten ved at forsøge manuelt eller ved hjælp af software, som kan foretage tusindvis af gæt i sekundet. Vælger du et password, der er svært eller umuligt at gætte, vinder du kampen – om angriberen så er et menneske eller en maskine.

29EGÅ_1870! er således et langt sikrere password end for eksempel secret123, som kan knækkes på få sekunder af en moderne computer. Det er selvfølgelig også sværere at huske, men løsningen på den udfordring kommer vi tilbage til!

 

Tip 2: Genbrug ALDRIG dit password

Dette er det vigtigste råd indenfor onlinesikkerhed, men det er også det, de fleste ignorerer. Du bør ALDRIG genbruge dit password flere steder! Gør du det, risikerer du at få alle dine konti hacket, hvis blot den forkerte person skaffer sig adgang til en enkelt af dem.

De fleste hjemmesider beder om din e-mail og et kodeord når du opretter en bruger, og før eller siden bliver alle hjemmesider udsat for forsøg på at stjæle deres database over e-mailadresser og tilhørende passwords. Disse er nemlig i høj kurs på nettet, hvor kriminelle er villige til at betale gode penge for dem.

Manglende IT-sikkerhed kan føre til hovedpiner.
Vil du undgå IT-hovedpiner som denne, så læs denne guide til ende.

Er dit password først blevet lækket et sted, vil kriminelle hurtigt ofte forsøge at skaffe sig adgang til andre tjenester, for eksempel Facebook eller Google, ved at bruge denne viden. Har du genbrugt det samme password flere steder, ja, så har du et problem.

Du bør derfor aldrig genbruge et password! Selvom det virker besværligt at lade være. Finder du det for svært, bør du som minimum bruge unikke passwords til tjenester, som indeholder følsomme og personlige data om dig og og andre; for eksempel Google, Facebook og Microsoft 365.

 

Tip 3: Lær om 2 Faktor-godkendelse – og brug det

Lige meget hvor meget du gør, og hvor godt, du garderer dig, så kan uheldet være ude, og dit password kan blive knækket! Men det er stadig ikke ensbetydende med, at din konto eller personlige oplysninger ryger i fremmede hænder. Ikke hvis du bruger 2 faktor-godkendelse.

Hvad er 2 faktor-godkendelse? Det er et ekstra sikkerhedslag, der fungerer som supplement til dit kodeord. Alle kender eksemplet Nem ID/Mit ID, hvor du skal bruge både brugernavn, adgangskode samt en nøgle eller app til at få adgang til digital selvbetjening, men du kan også få samme sikkerhed andre steder.

2 faktor-godkendelse understøttes af mange tjenester som Facebook, Google, Microsoft, Apple, m.fl., og er en stor hjælp, når du vil færdes sikkert på nettet. Når du har indtastet dit password, skal du, når du bruger 2 faktor-godkendelse, samtidig bekræfte dit login enten ved at indtaste en kode, du modtager på SMS eller mail, eller via en app på din telefon. Gør du ikke dette, kan du ikke logge på.

Det lyder måske ekstra besværligt, men det er faktisk smart. Skulle en kriminel få adgang til dit password kommer han altså ikke videre uden også at have adgang til din mail eller mobil. Du bliver til gengæld advaret om forsøget, og kan i ro og mag skifte dit password – ingen skade sket.

2 faktor-godkendelse er en af de bedste sikkerhedsforanstaltninger, vi har på nettet, og bruger du det ikke allerede, bør du virkelig overveje det.

 

Bonustip: Få hjælp til at huske dit password

Og ja, vi ved godt, hvad du sikkert tænker efter at have læst dette: Det kan være enormt besværligt at huske et unikt kodeord, specielt hvis du har mange af dem. Men her er hjælp at hente! Med et billigt værktøj som F-Secure Key fra vores PC tryghedsaftale – eller en lignende værktøj – kan du nemt og sikkert holde styr på alle dine forskellige passwords i én simpel app, som låses med et masterpassword, som kun du kender. På den måde skal du kun huske på et kodeord, men kan via dette få adgang til alle dine andre logins med ganske få klik.

Løsningerne er både smarte, sikre, nemme og med garanti billigere end du tror. Så kontakt Din Lokale IT-Partner, hvis det lyder som en løsning for dig og du vil vide mere. Vi vejleder dig gerne i onlinesikkerhed og sikker færdsel på nettet., og vi hjælper gladelig med at sikre, at du har den optimale beskyttelse når du færdes på nettet.