Truslen fra nettet: sådan undgår du virus, ransomware og phishing

Computerkriminalitet og virus

Nogle af de største og mest nærværende trusler mod danskerne er i dag ikke længere fysiske – de kommer fra internettet.

Vi bruger næsten alle dagligt sociale medier, onlinehandel og netbank, og det har skabt en helt ny kriminel underverden, hvor også de kriminelle i den grad har taget den nye teknologi til sig. Danskere er således hver dag under angreb fra kriminelle, som går efter værdier eller personlige oplysninger, og alene i 2020 antog man, at omkring 200.000 danskere blev udsat for IT-relateret kriminalitet.

 

Hvilke onlinetrusler skal du være opmærksom på?

I den nye digitale verden, er der derfor god grund til at være opmærksom og påpasseling, når du færdes på nettet. Truslerne på internettet er mange, og herunder kan du blive fortrolig med de mest almindelige:

Phishing

Phishing er betegnelsen for en angrebsteknik, hvor falske e-mails, falske hjemmesider, SMS eller telefonopkald bruges til at lokke brugernavne, kreditkortinformationer, kodeord, eller andre dybt private oplysninger ud af dig.

Phishing-forsøg kan rangere fra meget primitive til ekstremt professionelle og effektive, og det er derfor vigtigt altid at være på vagt overfor selv de mindste faresignaler. Konsekvenserne kan være vidtrækkende og dække over alt fra en tømt bankkonto til misbrug af dine data til at købe varer og services i dit navn på nettet.

Ransomware

Ransomware er en type af angreb, der oftest rammer virksomheder, men bestemt også kan ramme private. Ved et ransomware-angreb skaffer den IT-kriminelle sig adgang til din PC, enten via en phishingmail eller ondsindet kode på en hacket hjemmeside. Når den kriminelle har adgang, udløses et stykke kode, som krypterer (koder) dine data og afkræver dig løsepenge for adgangskoden til at bryde krypteringen.

Bliver du ramt af ransomware, vil du ikke længere have adgang til dine data, dokumenter, billeder, med mere. Medmindre du altså vælger at betaele en klækkelig løsesum, som dog ikke altid er garanti for at få dine filer tilbage – det er jo trods alt kriminelle, vi har med at gøre, hvorfor skulle de holde deres del af aftalen?

Identitetstyveri

Identitetstyveri er nok den mest alvorlige og krænkende forbrydelse, man kan udsættes for over internettet. Metoderne minder meget om phishing, men ved identitetstyveri går de kriminelle direkte efter din person eller dit NemID, og konsekvenserne kan virke nærmest katastrofale.

Identitetstyveri foregår oftest ved at en angriber forsøge at lokke dig til at afgive informationer omkring dit NemID kodeord og nøgler via mail eller telefon – eller til at indtaste oplysningerne på en falsk hjemmeside. Formålet kan være alt fra at udgive sig for at være dig til at overtage dine bankkonti eller indgå aftaler og optage lån på dine vegne.

 

Fem gode råd: Sådan beskytter du dig bedst mod trusler på nettet

At kende truslerne er en god start til sikker færdsel på nettet. Men hvordan beskytter man sig egentligt bedst imod de IT-kriminelle og trusler på nettet? Det findes der fem simple råd til, som alle bør kende:

  • Abonner på en god sikkerhedspakke og sørg for at den er opdateret.
  • Udlever aldrig kodeord, kort- og bankoplysninger eller informationer om dit NemID/Mit ID via mail, SMS, telefon eller andet. Danske myndigheder og banker vil aldrig bede dig om at udlevere informationer denne vej. De kontakter dig kun via Digital post, Borger.dk eller netbank. Alle andre henvendelser er svindel.
  • Brug din sunde fornuft og forstå, at der findes personer på nettet, som kun vil dig det ondt. Overvej hvor du færdes på nettet, hvordan du færdes på nettet og hvem, du har kontakt med.
  • Klik aldrig på links i mistænkelige mails eller SMS-beskeder – især ikke fra afsendere, du ikke kender. Er du i tvivl om ægtheden, så dobbelttjek ægthed af afsender og indhold. Klik hellere en gang for lidt end en gang for meget.

Del aldrig personlige oplysninger, fortrolige oplysninger, kontoinformationer eller andet af dybt personlig karakter med andre på nettet. Husk at alt kan blive brugt imod dig

 

IT kriminelle er ude efter dine personlige oplysninger

 

Anbefaling: Køb din sikkerhedspakke fra en seriøs producent – og hold det opdateret!

Af ovenstående meget vigtige råd, er der kun et enkelt, vi ikke kan gentage nok: Køb en god sikkerhedspakke! Det kan siges meget enkelt. Det kan ikke betale sig ikke at købe en ordentlig beskyttelsespakke på nettet.  Regningen for et phishing-angreb eller identitetstyveri kan nemt løbe op i flere hundrede tusinde kroner.

Hos Din Lokale IT-Partner kan du derimod købe effektive antivirus-løsninger fra troværdige leverandører som F-Secure eller Norton til få hundrede kroner om året. Holder du det op imod de tab, der kan være forbundet med et vellykket angreb fra en IT-kriminel, kan det hurtigt blive den bedste investering, du nogensinde har foretaget dig.

Vil du vide mere om antivirus og sikkerhedspakker, kan du blive klogere på vores webshop. I denne artikel kan du i samme omblæring læse om, hvordan vi med vores tryghedspakke tilbyder dig tryghed på nettet og fri support til et fast, månedligt beløb.

 

Anti-virus er en sikker investering

Kan jeg nøjes med gratis antivirus?

Heldigvis har mange forstået værdien af en god sikkerhedspakke, og den ekstra beskyttelse og frihed den giver, når de færdes på internettet. Mange har også fået øjnene op for, at der findes gratis antivirus-løsninger, og et spørgsmål vi ofte får i denne sammenhæng er, kan jeg nøjes med gratis antivirus?

Svaret er simpelt: Naturligvis er gratis beskyttelse bedre end slet ingen beskyttelse – men som med så mange andre ting i livet, får man, hvad man betaler for!

Der lanceres hver dag bogstaveligt talt tusindvis af nye vira og andre trusler imod din PC og elektroniske enheder. De førende producenter af antivirus og sikkerhedspakker pumper derfor årligt millioner af dollars i udvikling og forebyggende arbejde for at håndtere nye trusler.

Derfor koster deres programmer også en vis sum penge for brugeren. Dette kan virke afskrækkende i forhold til de gratis alternativer, men du kan samtidig se det som din garanti for et seriøst produkt. De gratis løsninger har ikke samme budget til udvikling og forskning, og er dermed afhængig af frivillig arbejdskraft, genbrug af andres arbejde eller penge, som hentes fra andre forretningsområder.

Af den grund vil de gratis antivirus-løsninger ofte halte efter de professionelle, og med med nutidens trusselsbillede for øje vil vi til enhver tid anbefale dig at ofre nogle hundrede kroner på god antivirus.

 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bliver ramt af virus, ransomware eller identitetstyveri?

Med god sikkerhedssoftware og sund fornuft kommer du langt. Sørg for altid at have opdateret beskyttelse, og pas på med mails fra folk, du ikke kender, falske mails, vedhæftede filer og mistænkelige hjemmesider.

Alligevel kan uheldet jo være ude, og skulle det ske, er der heldigvis stadig hjælp at hente.

Bliver du ramt af virus eller ransomware, er det første du skal gøre at slå koldt vand i blodet. Kobl din computer fra nettet, luk den stille og roligt ned og kontakt så en fagmand. Alt ikke nødvendigvis tabt. Hos Din Lokale IT-Partner står vi klar til at hjælpe, og vil gøre hvad vi kan for at rense computeren, redde dine data og give dig en fair pris for udbedring af problemerne.

Bliver du derimod ramt af økonomisk kriminalitet eller identitetstyveri, er første skridt at anmelde forbrydelsen til politiet og dit pengeinstitut, de har erfaring og viden til at hjælpe dig videre. Hernæst vil det igen være en god idé at kontakte en fagmand. Vi kan hjælpe dig med at undersøge din maskine og finde eventuelle sårbarheder eller bagdøre, som kan være efterladt af kriminelle og gøre dig til et nemt offer igen.