Elektronisk udstyr på rejsen – det skal du vide!

Brug mobilen i udlandet
Vi er blevet meget mere mobile en for blot få år siden, og i dag er det nærmest kutyme at både mobil, digitalkamera, den bærbare og måske endda tablets og andet elektronik ryger med i ferietasken. For nogle er det ganske naturligt at rejse på denne måde, for andre stadig lidt nyt. Hvad stiller det egentligt af krav til pakkelisten og forberedelserne? Her er fem gode tips til ferien med tasken fuld af IT-udstyr.

 

Husk alle opladere og eventuelle converterstik

Når du rejser med mobiltelefon, bærbar og anden elektronik giver det sig selv, at man skal huske opladeren. Men har du tænkt på om opladeren nu også passer i kontakten der, hvor du skal hen? Eller om du får brug for en rejseadapter? Overraskende mange glemmer dette!

Hvornår skal man så bruge et rejseadapter? Rejser du i Europa vil du opleve, at stort set alle lande har stikkontakter som vi kender dem herhjemmefra, men at du lige som herhjemme ikke skal kunne forvente at finde et tredje jordstik i alle kontakter. En klar undtagelse er England, resten af Storbritannien og Malta, der bruger en speciel britisk stiktype, og derfor kræver en adapter.

Opladerer og adaptere

 

 

Rejser du udenfor Europa, vil du langt de fleste steder få brug for en adapter: USA og Nordamerika har én standard, Australien og Oceanien en anden, og lande i Asien læner sig imod den ene eller den anden, mens enkelte lande (f.eks. Sydafrika og Israel) har sin helt egen.

Det er derfor enormt vigtigt, du undersøge standarden i netop det land, du rejser til, hvis du skal udenfor Europa. Hvis du er i tvivl, kan du få det store overblik over verdens stikkontakter her, så du er sikker på at få en adapter der passer: https://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/

BEMÆRK I ØVRIGT AT SPÆNDING KAN VARIERE FRA LAND TIL LAND – Nogle lande bruger 220V som i Danmark mens andre bruger 110V. For moderne elektronik betyder forskellen ofte ikke noget, men undersøg det gerne på forhånd, så du har mulighed for at købe en adapter med konvertering og undgå problemer eller ulykker.

 

Sørg for ekstra plads og sikkerhed til ferieminderne

Vi generer data som aldrig før: billeder, videoer, dokumenter og meget andet. Specielt i ferien kan det gå voldsomt for sig når vi skyder billedserier, HD videoer, m.m. I den forbindelse kan en lille ekstern harddisk eller en stor USB-nøgle for mange vise sig en god investering. Ikke kun for at spare lidt tiltrængt plads på mobilen eller den bærbare, men også som backup hvis nu det utænkelige skulle ske at vores enheder gik i stykker eller blev stjålet. Elektronik kan nemt erstattes, men det er ikke nødvendigvis det samme for data og minder.

Ekstern harddisk til billeder og dokumenter

 

Tænk gerne lidt over det, både for bekvemmelighedens og sikkerhedens skyld. En ekstern USB-harddisk fylder og vejer nærmest ingenting, koster ikke mange hundrede kroner, og er bare en rigtig god backup at have med på rejsen. Find en forhandler af eksterne harddiske her!

 

Køb en taske til elektronikken – og andet vigtigt

Når vi helt naturligt slæber mere elektronisk grej med på rejsen, stiller det også nye krav til vores måder at pakke på. Alt skal gerne være pakket så sikkert som muligt, fylde så lidt som muligt og være så let at have med som muligt.

Svaret her kunne sagtens være at købe en godt polstret skuldertaske, trolley eller rygsæk lavet specielt med plads til både bærbar, anden elektronik og diverse nødvendigheder til rejsen. Så har du alt det vigtige og værdifuld samlet på et sted. Går rejsen med fly, ville det være ekstra oplagt at vælge en taske, som overholder flyselskabernes krav til håndbagage – så har du sikkert øje med dine elektroniske enheder på hele rejsen, og du risikerer ikke at miste dem.

Trolley til elektronik og andet vigtigt

Tasker fås i alle størrelser, prisklasser og afskygninger fra sporty til moderne og endda designer-udgaver – og dermed også i en der passer til dine behov, så hvorfor ikke opgradere på både komfort og sikkerhed i forbindelse med din næste rejse. Find en forhandler af tasker her!

 

Gode råd om brug af mobilen i udlandet

Mobiltelefoni i udlandet kan være en ufattelig bekostelig affære, hvis ikke man passer på. Det gælder specielt, hvis du rejser udenfor EU.

Rejser du indenfor EU, er der kommet forholdsvis nye regler på området. EU’s såkaldte Roam Like Home-tiltag betyder at din udbyder som udgangspunkt ikke må opkræve dig ekstra for opkald, SMS og dataforbrug foretaget i udlandet så længe du befinder dig indenfor EU’s grænser. Du betaler altså den samme takst i et andet EU-land, som du ville gøre herhjemme, og har du et abonnement med inkluderede minutter, beskeder og data, vil du kunne bruge disse i hele EU som om du var hjemme.

Brug mobilen i udlandet

 

Du skal så blot være opmærksom på den såkaldte ”fair use” grænse, som gør, at din udbyder kan sætte en fair grænse for præcis hvor megen data og tale du må anvende i EU før taxameteret tæller yderligere. Denne er dog oftest så relativt høj, at den for de fleste af os ikke bliver et praktisk problem på en kortere ferie.

Rejser du uden for EU’s grænser skal du være opmærksom på at data, sms og samtaler hurtigt kan blive en meget bekostelig affære. Her er der nemlig ingen lovgivning, og de ikke-standardiserede regler kan svinge fra udbyder til udbyder. Den eneste fællesnævner er, at både opkald og SMS’er kan være overraskende dyre, og at du samtidig bonnes for både de opkald, du foretager, og dem, du modtager.

 

Pas specielt godt på med mobildata udenfor EU

Også mobildata kan være vanvittigt dyr udenfor EU, og koste op til flere kroner pr megabyte. Tager man i betragtning, at en moderne webside sagtens kan fylde et par megabyte, løber det hurtigt op. Et godt råd her er at overveje, om man virkelig har brug for mobildata i ferien. Hvis ikke kan det helt slås fra i perioden, eller man kan sætte en rimelig grænse for forbruget. Er behovet stort, for eksempel i forbindelse med forretningsrejser kan man undersøge muligheden for at købe et billigt midlertidigt SIM-kort til destinationen eller kigge på en mobil hotspot-løsning, som fungerer i rejselandet. Der findes flere seriøse udbydere på markedet for begge løsninger.