Computerens ABC: Forstå hvordan din computer virker

Har du nogensinde undret dig over hvordan din computer egentligt er sammensat og fungerer? Altså ikke nødvendigvis i detaljer, bare sådan overordnet. Alle computere indeholder i bund og grund de samme dele. Dog er der – ganske som vi kender det fra bilernes verden – stor forskel på hvor kraftige delene er. Og dermed hvad du kan bruge computeren til. Men hvad hedder de enkelte dele egentligt? Og hvad er deres funktion i din computer? Det vil vi over de følgende afsnit fortælle lidt om.

Bundkort

Bundkortet er selve computerens fundament, og det grundlæggende printkort, hvortil alle de andre dele tilsluttes. Bundkortets størrelse og type har blandt andet betydning for, om du senere kan opgradere din computer til at blive kraftigere og hurtigere.

Processor (CPU)

Processoren eller CPU’en (Central Processing Unit) er computerens motor. Jo større og kraftigere motoren er, jo større opgaver kan du løse på din computer. De letteste computeropgaver er f.eks. internetsurfing og tekstbehandling, og de tungeste opgaver er f.eks. spil og billedarbejde.
Der findes 2 hovedproducenter af CPU’er, AMD og Intel, og der findes flere varianter fra de 2 producenter. Her kan du se en kort opridsning af processor-modeller, og hvad de hver især kan bruges til.

Intel ProcessorAMD ProcessorAnvendelsesmuligheder
CeleronInternetsurfing
PentiumLet regnskab og teksbehandling
Core-i3Ryzen 3Almene computerprogrammer og lette PC-spil
Core-i5Ryzen 5Ressourcetunge programmer– for eksempel spil, video- og fotoredigering
Core-i7Ryzen 7Det kraftigste du kan købe til normalt brug – Når du har brug for maks. ydelse

RAM – Computerens hurtige hukommelse

Din computer fungerer som en stor regnemaskine. Når CPU’en har lavet en beregning, gemmer din Computer resultatet i RAM. RAM er meget hurtig hukommelse, men den er også dyr, og din computer gemmer ikke indholdet af RAM’en når den slukkes. Der er altså tale om en form for midlertidigt arbejdslager. Din computer skal have mindst 4GB RAM og helst 8GB for at fungere optimalt.

Grafikkort (GPU)

Grafikkortet beregner selve billedet, du ser på skærmen. Det har derfor stor betydning for din oplevelse af din computer, hvis du arbejder med videoredigering eller spiller computerspil. De mindre kraftfulde computere har et ”indbygget grafikkort”, som faktisk er en del af bundkortet, mens de kraftigere modeller har et selvstændigt grafikkort. Hvis du skal bruge din computer til spil, videoredigering eller grafisk arbejde, bør du vælge en computer med et sådant dedikeret grafikkort. De førende dedikerede grafikkort hedder ”Nvidia GeForce” og ”AMD Radeon”

Harddisk / SSD

Computerens lager består enten af en harddisk eller en SSD-disk. Alt det du gemmer på din computer, lagres fysisk på computerens harddisk eller SSD-disk. SSD-diske har typisk mindre lagerkapacitet end harddiske, til gengæld er de meget hurtigere end den traditionelle harddisk. De fleste nye computere leveres i dag med SSD-disk.

Billede af indersiden af en klassisk harddisk. Teknologien er gammel, men stadig udbredt blandt folk, som ønsker virkelig høj lagerplads til billige penge.

Strømforsyning (PSU)

Din computer bruger strøm til alle ovennævnte komponenter, og flere til. Jo større opgaver du stiller din PC, jo større er din computers strømforbrug. Denne strøm leveres af strømforsyningen, også kaldet PSU’en (Power Supply Unit). Hvis du køber din computer færdigbygget, som de fleste danskere, så passer de enkelte dele naturligvis til strømforsyningen. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du efterfølgende vil opgradere dit udstyr, for eksempel med et nyt grafikkort eller en større processor, så kan det blive nødvendigt også at isætte en større strømforsyning for at skaffe nok strøm til udstyret.

Skærm

Din computerskærm leverer selvsagt den visuelle del af din computeroplevelse. Det er derfor vigtigt at din skærm er stor nok til dit behov, og leverer et godt og skarpt billede. Din skærms evne til at vise detaljer beskriver vi med ordet opløsning. Du bør som minimum gå efter en skærm i ”Full-HD” opløsning, som også nogle gange beskrives som 1920X1080 pixels. Selve skærmtypen beskrives ofte som LCD eller IPS. Sidstnævnte er den nyeste type, og gengiver bedre farverne som dine øjne ville se dem i virkeligheden.

Kabinet

Kabinettet er navnet på den ”kasse” som din computer er bygget ind i. Dette gælder både for den stationære som den bærbare computer. Det er typisk her at de enkelte computere visuelt skiller sig ud fra hinanden med hensyn til materialevalg, farver og design. Design kan varieres både størrelse, formgivning og udsmykning. Især på dette område har Apple traditionelt distanceret sig fra andre computere

Operativsystem

Operativsystemet er overgangen imellem den fysiske hardware og computerens programmer. Operativsystemet styrer alle andre programmer på din computer, og sørger for at de udnytter CPU, RAM og alle de andre komponenter på bedst mulige måde. Langt de fleste computere leveres med Microsoft Windows 10, hvilket også er det styresystem, vi som udgangspunkt anbefaler. Det bedst kendte alternativ til Windows er nok Apples Mac OS. Basalt set udfører de to systemer de samme funktioner på computeren, men for dig som bruger vil de se forskellige ud og man falder ofte tilbage på hvad man er vandt til at bruge.

Men hvordan skal man så vælge rigtig? Få hjælp her!

Nu tænker du måske lidt fejlagtigt, at det er frygteligt svært at vælge ny computer med alle de komponenter, der skal tages højde for. Men det behøver heldigvis ikke være så svært eller uoverskueligt at vælge en nye computer. To rigtig gode tommelfingerregler når du skal vælge ny computer er at tage udgangspunkt i dine behov og at få hjælp fra en fagmand.
Hos Din lokale IT-partner kan du få dig en snak om dine ønsker og behov, og få præcis den hjælp, du har brug for til at træffe de rigtige valg. Skal vi hjælpe dig videre? Du finder os lige her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.