Ransomware, m.m: Derfor er god Antivirus vigtigt!

Computerkriminalitet og virus

I computerens unge dage faldt virus ofte i kategorien drengestreger eller gement hærværk: Virusforfattere brugte deres evner til at føre sig frem og lave ballade. Noget af det værste, der kunne ske var en slettet harddisk eller ødelagte data. Det er aldrig sjovt at miste data, men i dag kan det faktisk gå langt værre end det!

I dag hvor internettet, nethandel og selvbetjening har nået vid udbredelse, er trusselsbilledet blevet meget mere alvorligt. Virusforfattere er i dag ofte skrupelløse IT-kriminelle, som drives af økonomiske mål, og nutidens computervira går ofte direkte efter bankoplysninger, kodeord eller personlige oplysninger. Målet er iskoldt: lænsning af din bankkonto, identitetstyveri eller direkte afpresning!

Der er store penge at tjene på computervirus, og derfor bliver angrebene stadig flere, stadig mere udspekulerede og stadig mere effektive.

Netop derfor er et godt og opdateret antivirusprogram vigtigere end nogensinde før!

 

Ransomware: Elektronisk afpresning er et stigende problem

Vi har nok alle hørt om begrebet ransomware – computervirus, som tager dine data som gidsel. Ransomware fungerer ved at kryptere (låse) dine data på harddisken og afkræve dig betaling for en elektronisk nøgle, som skal bruges til at låse op for dine data. Det er simpel, gemen afpresning men yderst effektivt, og netop derfor er der en stor stigning i ransomware-angreb i disse tider.

IT kriminelle er ude efter dine personlige oplysninger

Men ransomware er desværre blot ét udtryk for en stigende trend bland IT-kriminelle: jagten på den økonomiske gevinst! Hvor ransomware er meget tydelig i sin fremgangsmåde, er andre angreb mere udspekulerede. De opsnuser dine passwords, kortnumre eller personlige oplysninger, og udnytter dem til kortsvindel, identitetstyveri eller andre økonomiske og personlige krænkelser.

 

Kan jeg nøjes med gratis antivirus?

Heldigvis har mange forstået nødvendigheden af et godt antivirusprogram, og mange ønsker ekstra beskyttelse når de færdes på internettet. Mange har også fået øjnene op for, at der findes gratis antivirus-løsninger, og et af de spørgsmål vi får tit får i denne sammenhæng er: kan jeg nøjes med gratis antivirus?

Svaret her må være, at naturligvis er gratis beskyttelse bedre end slet ingen beskyttelse, men udover det skal man være opmærksom på, at man, som med så mange andre ting her i livet, får hvad man betaler for!

Udviklingen i virus og anden ondsindet kode går svimlende stærkt og der kommer tusinder af nye vira i omløb dagligt. De førende antivirus-producenter pumper årligt millioner af dollars i udvikling og forebyggende arbejde for at kunne håndtere nye trusler. Derfor koster deres programmer også en vis sum penge for brugeren. Dette kan virke afskrækkende i forhold til de gratis alternativer, men du kan samtidig se det som din garanti for et seriøst produkt:

De gratis producenter har ikke samme budget til udvikling og forskning, og er dermed afhængig af frivillig arbejdskraft, genbrug af andres arbejde eller penge, som hentes fra andre forretningsområder. Og dermed vil de gratis antivirus-løsninger ofte halte efter de professionelle antivirusprogrammer.

Med nutidens trusselsbillede for øje ved vi godt, hvad vi ville anbefale:

 

Anbefaling: Køb antivirus fra en seriøs producent – og hold det opdateret!

Det kan simpelthen ikke betale sig ikke at købe en sikker antivirus. Regningen for et ransomware-angreb eller datatyveri kan nemt lande på flere hundrede eller tusinde kroner – oveni følelsen af personlig krænkelse.

Anti-virus er en sikker investering

Hos Din Lokale IT-Partner kan du købe moderne og gennemtestede antivirus-løsninger fra troværdige leverandører som F-Secure, Symantec eller Bullguard. Løsningerne koster få hundrede kroner om året, og holder du det op imod de problemer og tab, der kan være forbundet med et virusangreb, kan det hurtigt blive den bedste investering, du har foretaget længe!

Valget er i sidste ende dit, men vælger du at spare penge på antivirus, kan det vise sig at være endda meget surt sparede penge.

 

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg bliver ramt af virus eller ransomware?

Med et godt antivirusprogram er du godt på vej mod sikker færden på nettet. Du skal dog huske på, at ingen løsning er 100 % sikker. Du skal derfor stadig være påpasselig: Pas stadig på med mails fra folk, du ikke kender, vedhæftede filer og mistænkelige hjemmesider. Med god sikkerhed og sund fornuft kommer man langt.

Alligevel kan uheldet jo være ude, hvad end det så er fordi man har sparet på antivirus, har handlet uagtsomt eller blot har været enormt uheldig. Men her er der heldigvis også hjælp at hente.

Bliver du alligevel ramt af virus eller ransomware, er alt ikke nødvendigvis tabt, og Din Lokale IT-Partner står naturligvis klar til at hjælpe! Hvis du er blevet offer for virus eller andre form for angreb, så kontakt os med det samme for hjælp. Vi vil gøre hvad vi kan for at redde dine data og altid give dig en fair pris for udbedring af problemerne.

Find din lokale IT-partner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *